A GUMIABRONCS MÉRETRŐL

GUMI KÓD

Minden gumiabroncsnak van gumiabroncs-kódja, amelyet annak azonosítására használnak, és ez megtalálható a gumiabroncsok oldalán.

Ez a kód két fő célt szolgál: az első a méret és a specifikáció azonosítása, a második pedig a gumiabroncs jóváhagyott biztonsági előírásoknak megfelelő tesztelésének megerősítése.

A jármű kézikönyve megerősíti a jármű gumiabroncsának sebességét és terhelhetőségét, valamint minden további követelményt.

GUMIABRONCS MÉRET

A gumiabroncsok kódolása először zavarónak tűnhet, de  könnyű megérteni.

TÉLI VEZETÉS

A téli vezetés kihívásokkal teli és kiszámíthatatlan lehet. Télen az utak biztonságos megőrzésének legjobb módja az, ha felkészülünk és felszerelünk téli gumiabroncsokat járműveire.

TIPPEK A BIZTONSÁGOS TÉLI VEZETÉSHEZ:

 • Készüljön fel, és szállítson túlélési csomagot autójában, beleértve ételt, vizet, takarót és meleg ruhát. Tartsa a lapátot is csomagtartójában, minden esetre.
 • Tartsa a telefont teljesen feltöltve, és hordozzon autós töltőt.
 • Helyezze fel a téli gumiabroncsokat, vagy ha nem, akkor ellenőrizze a nyári gumiabroncsokat, mielőtt a tél leereszkedik.
 • Ellenőrizze az akkumulátort – hideg időben az akkumulátorok extra nyomás alatt vannak, és valószínűleg meghibásodnak.
 • Tartsa a szélvédőmosó folyadékát feltöltve, mivel télen a szélvédő piszkosabb lesz.
 • Ellenőrizze hűtőfolyadékát – a fagyálló védi a motort az alacsony hőmérséklettől.
 • Állítsa be a vezetési stílusát a körülményekhez és csökkentse a sebességet. Használjon magasabb sebességfokozatot, legyen nagyon óvatos a tengelykapcsolóval és a fojtószeleppel és óvatosan kormányozzon – amint csúszik, elvesztette az irányítást.
 • Rossz körülmények között mérlegelnie kell, hogy valóban szükséges-e az utazás, és ha kétségei vannak, ne utazzon.

TÉLI GUMIABRONCS

A legtöbb autót nyári gumival vagy négyévszakos gumiabroncsokkal szerelik fel, de amikor a hőmérséklet csökken, és megjelenik a hó és a jég, akkor szüksége lehet téli gumiabroncsokra, hogy extra tapadást biztosítson.

A téli gumiabroncsok lágyabb gumi-keveréket használnak, és általában mélyebb futóhornyokkal és futófelület-blokkokkal vannak ellátva, amelyek felülettel vannak bevonva. A pipák javítják a tapadást a nedves és jéggel borított felületeken, a mély futóhornyok pedig eloszlatják a felszíni vizet, és összegyűjtik a havas „tölteléket”, hogy megvédjék a laza havat.

GUMIBIZTONSÁG

A gumiabroncsok kopása és nyomása befolyásolja a jármű teljesítményét és biztonságát, így ellenőrizheti, hogy készen áll-e az útra.

ABRONCS KOPÁS ÉS MÉLYSÉG

A gumiabroncsok kopása befolyásolja a jármű teljesítményét és biztonságát. Az alacsony futófelület rossz tapadást és magas megállási távolságot eredményez. Rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsok futófelületének mélységét és cserélje le gumiabroncsuk kopásakor. A futófelület mélységét a mélységmérő segítségével ellenőrizheti. Az Egyesült Királyságban a legkisebb futófelület-mélység 1,6 mm a gumiabroncsok futófelületének középső 3/4-es részén, a gumiabroncs teljes kerülete körül.

GUMINYOMÁS

Az abroncsok optimális nyomáson tartása védi a korai kopástól és a károsodástól. A gumianyomás csökkenhet a kis perforációk, a levegő természetes időben történő kiszabadulása vagy a környezeti hőmérséklet csökkenése miatt. A járműre javasolt gumianyomást a felhasználói kézikönyvben, a vezetőoldali ajtó küszöbén lévő táblán vagy az üzemanyag-töltő fedél belsejében találja meg.

GUMIABRONCS KARBANTARTÁSA

Az autó egyetlen részével, a gumiabroncsokkal érintkezik az úttel, így azok fenntartása nélkülözhetetlen a biztonságos gyorsulás, fékezés, kormányzás és kanyarodás szempontjából.

MEGELŐZŐ KARBANTARTÁS

 • Vegye figyelembe a sebességértéket és a terhelési mutatót.
 • A vezetési stílus és a sebesség közvetlenül befolyásolja a gumiabroncsok élettartamát, ezért tartsa be a sebességkorlátozásokat és a biztonságos manővereket.
 • A hideg gumiabroncsokon – ideértve a pótalkatrészt is – rendszeresen ellenőrizni kell a nyomást.
 • Cserélje ki a kopott gumiabroncsokat, még akkor is, ha ez csak a futófelület egy része.
 • Ütés vagy szúrás esetén ellenőrizze a gumiabroncs belsejét is.
 • Soha ne parkoljon az olajfoltok, oldószerek stb. fölött, mivel ez a gumiabroncsok károsodását okozhatja.
 • A nyári és téli gumiabroncsok közötti váltáskor mind a négy gumiabroncsot ki kell cserélni. NE KEVERD ÖSSZE.
 • Rendszeres gumiabroncs-ellenőrzéseket végezzen egy megbízható kereskedőnél.

GUMIABRONCS ÉLETKOR

A gumiabroncsok idő előtti öregedése befolyásolja a gumiabroncs biztonságát és növeli a meghibásodás kockázatát.

Az összes gumiabroncs kódolt gyártási dátumot mutat, és ezeket a kódokat általában a gumiabroncs oldalfalának „ablakában” találják meg. Az első két számjegy a hetet, a második a gyártás évét jelöli.

A gumiabroncsokban levő antioxidáns vegyületek lelassíthatják az öregedés mértékét, de a gumiabroncsoknak használatban kell lenniük, hogy lelassítsák ezt a folyamatot. Az alacsony futásteljesítményű idősebb autókat veszélyezteti az idő előtti öregedés – ahogy az autósok feltételezik, hogy ha rengeteg futófelületet látnak, akkor azok útképesek. A gumiabroncsok ilyen típusú öregedését az oldalfal kis repedései képesek azonosítani.

A legtöbb esetben a futófelület mélysége a legjobb jelzés a gumiabroncsok cseréjekor – mivel a futófelület általában elhasználódik, mielőtt az öregedési probléma problémát jelent.

Ha nem biztos benne, hogy hány éves a gumiabroncs, vagy ha a gumiabroncs hat éves vagy annál idősebb – ideértve a tartalék gumiabroncsokat is -, kérje megbízható viszonteladó általi ellenőrzést.